Geschiedenis

Ontdek de middeleeuwse kerken van Umbrië

Door Italië avonturen

Italië staat bekend om zijn prachtige architectuur en rijke geschiedenis. Een regio die hier zeker niet aan mag ontbreken is Umbrië, gelegen in het hart van Italië. Umbrië staat bekend om zijn schilderachtige landschappen, middeleeuwse dorpjes en natuurlijk de prachtige middeleeuwse kerken. In dit artikel nemen we je mee op een reis langs enkele van de meest indrukwekkende middeleeuwse kerken van Umbrië.

1. Basilica di San Francesco, Assisi

Een van de meest bekende en belangrijkste kerken van Umbrië is de Basilica di San Francesco in Assisi. Deze basiliek is gewijd aan de heilige Franciscus van Assisi, de stichter van de Franciscaanse orde. De basiliek bestaat uit twee niveaus, de Benedenbasiliek en de Bovenbasiliek. De Bovenbasiliek is vooral bekend om zijn prachtige fresco’s van Giotto, die het leven van Franciscus uitbeelden. Een bezoek aan deze basiliek is een absolute must voor liefhebbers van kunst en geschiedenis.

2. Duomo di Orvieto, Orvieto

De Duomo di Orvieto is een prachtige kathedraal gelegen in de stad Orvieto. Deze kathedraal is een meesterwerk van gotische architectuur en staat bekend om zijn prachtige gevel met gedetailleerde beeldhouwwerken. Het interieur van de kathedraal is al even indrukwekkend, met prachtige fresco’s en mozaïeken. Een hoogtepunt van een bezoek aan de Duomo di Orvieto is de Kapel van de Madonna di San Brizio, met fresco’s van Luca Signorelli die het Laatste Oordeel uitbeelden.

3. Basilica di Santa Chiara, Assisi

De Basilica di Santa Chiara is een andere prachtige kerk in Assisi, gewijd aan de heilige Clara van Assisi, een volgeling van Franciscus van Assisi. De basiliek staat bekend om zijn eenvoudige gotische architectuur en het graf van Clara, dat zich onder het hoofdaltaar bevindt. Het interieur van de kerk is versierd met fresco’s van de school van Giotto en is zeker een bezoek waard.

4. Basilica di San Pietro, Perugia

De Basilica di San Pietro is een prachtige kerk gelegen in de stad Perugia. Deze basiliek dateert uit de 10e eeuw en is een van de oudste kerken van Umbrië. De kerk staat bekend om zijn prachtige romaanse architectuur en het prachtige roosvenster aan de voorgevel. Het interieur van de kerk is versierd met fresco’s en beeldhouwwerken en ademt een sfeer van rust en sereniteit.

5. Basilica di Santa Maria degli Angeli, Assisi

De Basilica di Santa Maria degli Angeli is een bijzondere kerk gelegen aan de voet van de heuvel van Assisi. Deze basiliek is gebouwd in de 16e eeuw en staat op de plek waar de kleine kapel van de Porziuncola stond, waar Franciscus van Assisi zijn roeping ontving. De basiliek is een belangrijk bedevaartsoord en herbergt de Porziuncola, een kleine kapel binnen de basiliek. Een bezoek aan deze basiliek is een spirituele ervaring die je niet snel zult vergeten.

De middeleeuwse kerken van Umbrië zijn een ware schat voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur en kunst. Een bezoek aan deze kerken is een reis terug in de tijd, naar een periode waarin spiritualiteit en ambachtelijk vakmanschap centraal stonden. Of je nu een fervent kerkganger bent of gewoon geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis van Italië, een bezoek aan de middeleeuwse kerken van Umbrië is een ervaring die je niet mag missen.

Leave a Comment