Cultuur

Verken de oude ruïnes van Paestum, een Griekse nederzetting

Door Italië avonturen

Italië staat bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige archeologische vindplaatsen. Een van de meest fascinerende plekken om te bezoeken is de oude Griekse nederzetting Paestum, gelegen in de regio Campanië. Deze historische site biedt een uniek inzicht in het leven van de oude Grieken en is een must-see voor liefhebbers van geschiedenis en archeologie.

De geschiedenis van Paestum

Paestum, oorspronkelijk bekend als Poseidonia, werd gesticht door Griekse kolonisten in de 6e eeuw voor Christus. De stad groeide al snel uit tot een welvarende nederzetting dankzij haar gunstige ligging aan de kust en vruchtbare landbouwgrond. Paestum was een belangrijk centrum van handel en cultuur en floreerde gedurende vele eeuwen.

In de 5e eeuw voor Christus werd Paestum veroverd door de Lucaniërs, een Italische stam, en later door de Romeinen. Onder Romeinse heerschappij bleef de stad bloeien, maar na de val van het Romeinse Rijk raakte Paestum in verval en werd uiteindelijk verlaten. De ruïnes van de oude stad werden pas in de 18e eeuw herontdekt en sindsdien zijn ze een populaire toeristische bestemming geworden.

Wat te zien in Paestum

De archeologische site van Paestum is verdeeld in drie hoofdgebieden: de Tempel van Hera, de Tempel van Athena en de Tempel van Neptunus. Deze prachtige tempels zijn goed bewaard gebleven en bieden een indrukwekkend beeld van de Griekse architectuur en religie.

Naast de tempels zijn er ook overblijfselen van oude huizen, straten en stadsmuren te zien. Bezoekers kunnen wandelen door de oude straten en zich een beeld vormen van hoe het leven eruit moet hebben gezien in het oude Paestum. Vergeet niet om ook het Archeologisch Museum van Paestum te bezoeken, waar een uitgebreide collectie artefacten uit de Griekse en Romeinse periode te zien is.

Hoe Paestum te bereiken

Paestum is gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende steden in Italië. De dichtstbijzijnde grote stad is Salerno, op ongeveer 30 kilometer afstand. Vanuit Salerno kun je een trein nemen naar Paestum, wat ongeveer een uur duurt. Als je liever met de auto reist, is er ook voldoende parkeergelegenheid bij de archeologische site.

Als je van plan bent om meerdere archeologische sites in de regio te bezoeken, overweeg dan om een auto te huren zodat je gemakkelijk van de ene naar de andere locatie kunt reizen. Paestum ligt ook op korte afstand van de prachtige Amalfikust, dus je kunt je bezoek aan de oude ruïnes combineren met een ontspannen dagje aan het strand.

Praktische informatie

De archeologische site van Paestum is dagelijks geopend voor bezoekers, met uitzondering van bepaalde feestdagen. De toegangsprijs bedraagt ongeveer €10 voor volwassenen en €5 voor kinderen. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar voor wie meer wil leren over de geschiedenis van de site.

Verken de oude ruïnes van Paestum en dompel jezelf onder in de fascinerende wereld van de oude Grieken. Deze historische site biedt een unieke kans om de rijke geschiedenis van Italië te ontdekken en is een onvergetelijke ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in archeologie en cultuur.

Leave a Comment