Cultuur

Bezoek de historische stad Matera, bekend om zijn grotkerken

Door Italië avonturen

Italië staat bekend om zijn prachtige steden vol geschiedenis en cultuur. Eén van de meest fascinerende steden die je kunt bezoeken is Matera, gelegen in de regio Basilicata in het zuiden van Italië. Deze historische stad staat bekend om zijn grotkerken, die tot de oudste ter wereld behoren. In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis naar Matera en laten we je kennismaken met de rijke geschiedenis en unieke bezienswaardigheden van deze bijzondere stad.

De geschiedenis van Matera

Matera is een van de oudste bewoonde steden ter wereld en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad is gebouwd op een plateau van kalksteen, waarin zich natuurlijke grotten bevinden. Deze grotten werden duizenden jaren geleden bewoond door de eerste inwoners van Matera, die hier hun huizen en kerken bouwden. Door de eeuwen heen is Matera uitgegroeid tot een unieke stad met een bijzondere architectuur en een rijke culturele erfgoed.

De grotkerken van Matera

De grotkerken van Matera zijn een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad. Deze kerken zijn uitgehouwen in de kalkstenen rotsen en dateren uit de vroege middeleeuwen. De grotkerken werden gebruikt als gebedshuizen door de monniken die in Matera woonden. De meeste grotkerken zijn versierd met prachtige fresco’s en hebben een serene sfeer die je terugvoert naar een ver verleden.

Enkele van de meest bekende grotkerken die je kunt bezoeken in Matera zijn:

  • De kerk van Santa Maria de Idris
  • De kerk van San Pietro Barisano
  • De kerk van San Giovanni in Monterrone

Elke grotkerk heeft zijn eigen unieke architectuur en decoraties, en het is zeker de moeite waard om ze allemaal te bezoeken tijdens je verblijf in Matera.

De Sassi van Matera

Naast de grotkerken staat Matera ook bekend om zijn Sassi, de historische wijken van de stad die bestaan uit grotwoningen en smalle steegjes. De Sassi van Matera zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vormen een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad. Wandel door de kronkelende straatjes en bewonder de unieke architectuur van de grotwoningen, die nog steeds bewoond worden door de lokale bevolking.

Andere bezienswaardigheden in Matera

Naast de grotkerken en de Sassi zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in Matera. Enkele aanraders zijn:

  • Het Palazzo Lanfranchi, een prachtig paleis uit de 17e eeuw dat nu dienst doet als museum
  • De Dom van Matera, een indrukwekkende kathedraal uit de 13e eeuw
  • De Tramontano Citadel, een middeleeuws fort dat een prachtig uitzicht biedt over de stad

Verken de straten van Matera en laat je verrassen door de vele verborgen schatten die de stad te bieden heeft.

Praktische informatie

Als je Matera wilt bezoeken, zijn er enkele praktische zaken waar je rekening mee moet houden. De stad is goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer, en er zijn tal van accommodaties beschikbaar voor een aangenaam verblijf. Zorg ervoor dat je comfortabele schoenen draagt, aangezien de straten van Matera vaak steil en geplaveid zijn.

Geniet van de rijke geschiedenis en de unieke sfeer van Matera, en laat je betoveren door de prachtige grotkerken en historische wijken van deze bijzondere stad.

Leave a Comment