Cultuur

Bezoek de historische stad Alberobello, bekend om zijn trulli-huizen

Door Italië avonturen

Italië staat bekend om zijn prachtige historische steden en pittoreske dorpjes. Eén van de meest unieke en charmante plaatsen die je kunt bezoeken is de stad Alberobello, gelegen in de regio Puglia. Deze stad is beroemd om zijn trulli-huizen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis van Alberobello en wat je kunt verwachten tijdens een bezoek aan deze betoverende stad.

De geschiedenis van Alberobello

Alberobello is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. De trulli-huizen, die typerend zijn voor deze regio, werden oorspronkelijk gebouwd als tijdelijke woningen voor boeren. Door de unieke architectuur van deze huizen, met hun kegelvormige daken en witgekalkte muren, zijn ze uitgegroeid tot een symbool van de regio Puglia.

De trulli-huizen werden gebouwd zonder cement of mortel, maar met behulp van droge stenen die op elkaar gestapeld werden. Dit maakte de huizen gemakkelijk af te breken en te verplaatsen, wat handig was voor de boeren die vaak van locatie moesten veranderen. Vandaag de dag zijn veel van deze trulli-huizen gerestaureerd en dienen ze als winkels, restaurants en accommodaties voor toeristen.

Wat te zien en te doen in Alberobello

Als je Alberobello bezoekt, zijn er een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Het historische centrum van de stad, dat bestaat uit twee wijken genaamd Rione Monti en Aia Piccola, is bezaaid met honderden trulli-huizen die dateren uit de 18e en 19e eeuw. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de unieke architectuur van deze bijzondere gebouwen.

Een van de meest iconische trulli-huizen in Alberobello is de Trullo Sovrano, een groot en goed bewaard gebleven huis dat nu dienst doet als museum. Hier kun je meer leren over de geschiedenis en de bouwtechnieken van de trulli-huizen. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de Trullo Church of St. Anthony, een charmante kerk die volledig is gebouwd in trulli-stijl.

Naast het bewonderen van de trulli-huizen, kun je ook genieten van de lokale keuken in Alberobello. Proef de heerlijke streekgerechten, zoals orecchiette pasta met broccoli en ricotta, en sluit je maaltijd af met een glas lokale wijn. Vergeet niet om wat souvenirs te kopen in de vele winkeltjes die handgemaakte producten verkopen, zoals keramiek en olijfolie.

Praktische informatie

Als je van plan bent om Alberobello te bezoeken, zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. De stad is het best te bereiken met de auto, maar er zijn ook bussen en treinen die vanuit nabijgelegen steden vertrekken. Zorg ervoor dat je comfortabele schoenen draagt, aangezien het historische centrum van de stad bestaat uit geplaveide straatjes en steile trappen.

Als je van plan bent om te overnachten in Alberobello, zijn er verschillende accommodaties beschikbaar, variërend van luxe hotels tot gezellige bed & breakfasts. Boek je verblijf van tevoren, vooral tijdens het hoogseizoen, om teleurstelling te voorkomen.

Alberobello is een stad die je niet mag missen tijdens je reis naar Italië. Met zijn unieke trulli-huizen, charmante straatjes en heerlijke keuken, is het de perfecte bestemming voor een onvergetelijke vakantie. Dus pak je koffers en ontdek de magie van Alberobello!

Leave a Comment